Jelenlegi hely

Hírolvasó

PHPKonf: Istanbul PHP Conference 2017

PHP.net - 2017, március 27 - 20:00
Kategóriák: Informatika

Stack Overflow - Developer Survey 2017 eredmények

HUP.hu - 2017, március 26 - 19:44

Developer Survey 2017 is live! Read → https://t.co/cRexag5T4Q Discuss - 1pm ET on #stacksurvey17 chat → https://t.co/FkDjWoQnWt pic.twitter.com/EFtgIEsYaL

— Stack Overflow (@StackOverflow) March 22, 2017

A Stack Overflow 2017-es, fejlesztőkről szóló felmérésében több mint 64 ezer fejlesztő mondta el, hogy hogyan képzi magát, milyen az előmenetele, milyen eszközöket használ stb. A felmérés eredménye itt.

Kategóriák: Informatika

Kisantal Tibor: Blender – látvány és animáció

HUP.hu - 2017, március 26 - 19:36

Az FSF.hu Alapítvány kiadásában megjelent Kisantal Tibor: Blender – látvány és animáció c. könyve. Az elektronikus kiadvány bevezeti az olvasót a nyílt forrású programok talán legsokoldalúbb grafikus alkalmazása, a Blender 3D szoftver használatába.

A Blender egymagában képes betölteni egy kisebb animációs filmstúdió minden igényét, lefedve a teljes produkciós folyamatot. Látványterv és próbafilm; modellezés, bevilágítás, agyagok és textúrák; animáció és szimuláció; renderelés, utómunka és vágás. Mindenre találunk megoldást ebben a szoftverben. S hogy mit ígér a könyv?

Hatalmas képanyag segítségével, részletes magyarázatokkal suhanunk végig 40 egymásra épülő projekteken, begyakorolva a program kezelését és animációs alapkoncepcióit. A választott műfaj a motion graphics – a látványanimáció.

Elképzeljük, milyen lett volna, ha George Lucas Kölcsey Ferenc egyik verséből merít ihletet. Modellezünk design sakk-készletet, atomrácsot, televíziót és amőbát. Körbevilágítjuk Rodin gondolkodóját nagy dinamikatartományú fotókkal. Készítünk holografikus reklámfilmet, betűanimációt. Futtatunk látványos szimulációkat: tengert, tüzet, füstöt. Néha kikapcsoljuk a gravitációt, máskor láthatóvá tesszük a hangot. Mindennek végén gazdagodunk néhány filmecskével és ősz hajszállal, melyeket magunk kompozitálunk és vágunk.

Tankönyvet szerettem volna írni azoknak, akiket vonz a látvány, az első három és a negyedik dimenzió. Akik szívesen foglalkoznak a mozgókép határaival, akik világokat teremtenének saját örömükre. Nem könnyű út, tíz éve tanulom ezt a táncot, de talán tudok neked segíteni az első lépésekben – mondja a szerző.

A program, az 570 oldalas elektronikus kiadvány, s a mellékletek letölthetőek a blender.fsf.hu oldalról – ingyenesen. A kötet megjelenését az FSF.hu Alapítvány támogatta, mely a szerző előző, Inkscape – vektorgrafika mindenkinek c. könyvét is gondozta.

Kategóriák: Informatika

Hogy ne legyen többé ijesztő egy informatikai hiba! (x)

HUP.hu - 2017, március 26 - 19:25

A gyorsan és hatékonyan működő, átlátható és értelmezhető IT szolgáltatásirányítási rendszer nélkül bármilyen IT szervezet könnyen elfáradhat és még a legegyszerűbb csomó kioldása is megoldhatatlannak tűnő, hosszú és értékes órákat, akár napokat igénylő feladatnak tűnhet.

Egy nagyvállalat informatikai rendszerére gondolva könnyen vizionálhatunk magunk előtt egy olyan képet, amely a néhány évvel korábbi, vezeték nélküli világ előtti időket idézi: kusza, összegubancolódott kábelek tömegei, amelyekre varázslatos módon kerültek gordiuszinak tűnő, kibogozhatatlan csomók. Ez pedig könnyen vezethetett oda, hogy ügyfeleink hibabejelentései számukra végtelennek tűnő, megmagyarázhatatlan ideig keringtek az informatikusok között. Az informatikai hibabejelentés egy rémisztő lépés. Volt. A GPitiner rendszer pont abban segít, hogy rövid idő alatt egy könnyen értelmezhető, átlátható képet kapjunk az IT szervezet munkáinak állapotáról, kapacitásairól és erőforrásairól. A korábban csomónak tűnő gubanc pillanatok alatt válik egyetlen mozdulattal kioldható ártalmatlan masnivá.

A GPitiner alkalmazás olyan módon fésüli át az informatikai üzemeltetési feladatainkat, amelynek eredményeként a rendszer irányítása szinte egy egyszerű stratégiai játék kezeléséhez lesz hasonló. A könnyű és gyors átláthatóság a hatékony működés egyik kulcsa: nem ritkán életbevágóan fontos az, hogy a lehető legrövidebb időn belül a legpontosabb választ tudjuk adni a felmerülő kihívásokra. Mindenki célja az, hogy a bejelentést követően a leghamarabb elhárítsanak egy adott hibát - hiszen ma már közel sincs annyi időnk, mint korábban.

A szoftver képes arra, hogy automatikusan kiossza és ütemezze a feladatokat, így kivédve a rendszerből az emberi tévedéseket. Figyeli a határidőket, figyeli a költségeket, a hibabejelentéseket, de még a munkaidőt is nyilvántartja. A szolgáltatási folyamatokat követő monitoring rendszer munkája egy egyszerűen értelmezhető, átlátható képet ad nekünk a szervezet munkájáról és állapotáról. Ráadásul mindezt az okostelefonunkon is elérhetjük és azonnal beavatkozhatunk ott, ahol épp a legszükségesebb.

Természetesen ezzel egyidőben az is láthatóvá válik számunkra, hogy az informatikai szervezetünkben hol nem használjuk ki megfelelően a rendelkezésünkre álló erőforrásokat. Egy sok száz főt megmozgató, ezernyi ügyféllel és még több felmerülő problémával szembenéző vállalatban rengeteg apró hiányosság adódhat össze, amelyek együttesen már a költségeinkben is fájdalmas mértékben válnak kimutathatóvá. Láthatjuk, hogy mely dolgozóinkat terheljük le túlzott mértékben és kik azok, akiket még inkább be kellene vonnunk egyes feladatokba. Egyszerűen mérhetővé válik a munkatársak hatékonysága.

A rendszer méri a bizonyos feladatokra igénybe vett erőforrásainkat, figyeli a határidőket és automatikusan a legoptimálisabban tervezi és ütemezi a folyamatokat. Így elkerülhetjük a csúszásokat, félreértéseket úgy, hogy nem kell ehhez jobban leterhelnünk senkit. Felhasználóink ezzel egyidőben nyomon követhetik a bejelentéseiket. Például, ha valakinél felmerül egy informatikai probléma és ezt jelzi az IT felé, akkor onnantól kezdve valós időben figyelheti azt, hogy kihez került az adott feladat és előreláthatólag mennyi időt vesz igénybe annak megoldása.

A gyorsan és hatékonyan működő, átlátható és értelmezhető IT szolgáltatásirányítási rendszer nélkül bármilyen IT szervezet könnyen elfáradhat és még a legegyszerűbb csomó kioldása is megoldhatatlannak tűnő, hosszú és értékes órákat, akár napokat igénylő feladatnak tűnhet. Ami nem csak időbe, de pénzbe is kerül.

További tudnivalókért látogasson el a GPitiner weboldalára!

(A Microsoft Magyarország megbízásából készített anyag.)

Kategóriák: Informatika

Negyed millió dollár támogatást adott az Intel a The FreeBSD Foundation-nek

HUP.hu - 2017, március 26 - 12:21

A FreeBSD projekt mögött álló The FreeBSD Foundation bejelentette, hogy az Intel uránium-szintű támogatójává vált azzal, hogy negyed millió dollárnyi támogatást adományozott. Az Intel és az alapítvány szorosabbra fűzi együttműködését és ennek célja, hogy az Intel termékei még jobban támogassák a FreeBSD-t. További részletek itt.

(A linkért köszönet uzsolt olvasónknak)

Kategóriák: Informatika

"Tegyük a DragonFly BSD-t újra naggyá..." - avagy tetszőleges kódfuttatás kernel kontextusban

HUP.hu - 2017, március 26 - 11:56

Make Dragonfly BSD great again by pwning ring0 and fixing few things here and there! - https://t.co/ndZQZITR54 pic.twitter.com/0kvW01d8U9

— Mateusz Kocielski (@akat1_pl) March 23, 2017

A részletek itt olvashatók.

Kategóriák: Informatika

The Zero Terminal (Portable Pi Zero W)

HUP.hu - 2017, március 25 - 17:35

Kategóriák: Informatika

OPNsense 17.1.3

HUP.hu - 2017, március 25 - 16:57

Happy #patchday! #OPNsense 17.1.3 has been released. https://t.co/w9PoN7HeDW

— OPNsense (@opnsense) March 16, 2017

A napokban megjelent a pfSense-fork OPNsense 17.1.3-as kiadása, benne egy rakás újdonsággal és hibajavítással. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

A FreeBSD és az OpenBSD átfogó és elfogult összehasolítása ...

HUP.hu - 2017, március 25 - 16:43

... avagy avagy az én BSD-m kevésbé vacak mint tiéd. Ezt a címet kapta az OpenBSD-s Antoine Jacoutot (ajacoutot@OpenBSD.org) és a FreeBSD-s Baptiste Daroussin (bapt@FreeBSD.org) közös előadása, amelyet a FOSDEM 2017 rendezvényen tartottak. Az előadás átirata PDF formátumban megtalálható itt.

Kategóriák: Informatika

Az OpenSSL projekt a kódja újralicencelését tervezi

HUP.hu - 2017, március 24 - 19:06

2015-ben az OpenSSL projekt bejelentette, hogy lecserélné saját, eredeti licencét. A napokban pedig azt, hogy konkrét lépéseket tettek ennek érdekében. Az új licenc Apache Software License 2.0 lenne. A változtatási szándék és annak módja finoman fogalmazva sem nyerte el mindenki tetszését. Kiváltképp nem Theo de Raadt-ét, aki az eljáráson felbuzdulva úgy döntött, hogy újralicenceli a GCC-t.

Kategóriák: Informatika

Lehúzza a rolót a SixXS

HUP.hu - 2017, március 24 - 17:20

SixXS sunset > 2017-06-06 < details, rationale, timeline & FAQ at: https://t.co/SMpvgfOsTN -- Now you really need to CallYourISP #GetIPv6

— SixXS (@tweetsix) March 23, 2017

Az egyik legrégebbi és legtöbb szolgáltatást nyújtó IPV6 tunnel broker, a SixXS bejelentette, hogy 2017H1-ben, azaz ez év első felében felszámolja működését és 2017. június 6-án lelövi szolgáltatásait. Az említett időpont után a felhasználók nem tudják majd használni IPv6 tunneleiket és subnetjeiket. A bezárás okairól a bejelentés Rationale és Conclusion szakaszai adnak részletes felvilágosítást.

Kategóriák: Informatika

Elérhető az Ubuntu 17.04 utolsó béta kiadása

HUP.hu - 2017, március 24 - 16:33

Adam Conrad tegnap bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az Ubuntu 17.04 utolsó béta kiadása. A kiadási folyamat soron következő nagyobb mérföldköve az április 13-án érkező végleges kiadás. Ebben a kiadásban az Ubuntu Desktop, Server, és Cloud termékek mellett a Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu GNOME, UbuntuKylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio és Xubuntu változatok lemezképfájljai is részt vesznek.

Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

CrossOver 16.2

HUP.hu - 2017, március 23 - 21:35

CrossOver 16.2 improves support for the Office 2013 suite and complete integration with Wine 2.0. #Mac #Linux https://t.co/JwnVOq49ok

— CodeWeavers (@CodeWeavers) March 23, 2017

A CodeWeavers bejelentette, hogy elérhető a Linuxon Windows alkalmazások egyszerű futtatását lehetővé tevő (fizetős) CrossOver 16.2-es verziója. Főbb újdonság ebben a kiadásban az Outlook 2013 támogatás. A CrossOver 16.2 immár a Wine 2.0 végleges kiadását tartalmazza.

Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

Szabad Szoftver Konferencia és Kiállítás, 2017

HUP.hu - 2017, március 23 - 21:33

A konferencia Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban lesz (Bp. XI., Villányi út 11-13.), reggel fél tíztől délután ötig tart. Három szekcióban párhuzamosan zajlanak a szakmai előadások, ezekkel párhuzamosan a helyszínen szabad szoftverekkel és szabad kultúrával kapcsolatos kiállítás lesz. Reményeink szerint minden látogató talál őt érdeklő előadásokat vagy más érdekes elfoglaltságot.

A konferencia során ismét lehetőség lesz a konferencia előadóinak értékelésére, amely egyrészt segít a szervezőknek a jövőbeli program kialakításában, másrészt a legtöbb szavazatot begyűjtő előadó ajándékban is részesül. A konferencia végén szokásos módon kisorsolásra kerül jópár konferencia póló, valamint egy hivatalos Raspberry Pi 3 kezdőcsomag (Raspberry Pi 3 Model B, 8GB NOOBS SD card, Raspberry PI Ház málna/fehér színben, 5.1V 2.5A multi-region tápegység, 1m HDMI kábel, USB optikai egér és billentyűzet, továbbá egy példány az Adventures in Raspberry Pi Foundation Edition könyvből). A sorsoláson való részvételhez csak annyit kell tenni, hogy részt vesz a teljes konferencián, majd az utolsó előadás után leadja a szavazatát az általa legjobbnak ítélt előadóra.

A konferenciára Magyarország legjobb előadóit, kiállítóként pedig számos szabad szoftverekkel foglalkozó civil, szakmai szervezetet, valamint céget hívtak. Az előadások anyagából konferenciakiadvány készül majd, mely ISBN számot is kap.

A rendezvény ingyenes, de egy rövid regisztráció szükséges a rendezvény honlapján: http://konf.fsf.hu/

Üdvözlettel:
Konferenciaszervező csapat, FSF.hu Alapítvány

Kategóriák: Informatika

Bemutatkozik a GNOME 3.24: Portland

HUP.hu - 2017, március 23 - 21:30

A GNOME 3.24 a GNOME 3 legújabb verziója, és a GNOME közösség 6 hónapnyi kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javításokat és továbbfejlesztéseket. A kiadás összesen 28459 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 753 hozzájáruló készített.

A 3.24 a „Portland” nevet kapta a tavalyi LAS GNOME csúcstalálkozó tiszteletére, amely az Oregon állambeli Portlandben volt megtartva. A GNOME eseményei csak a helyi önkéntesek nagyszerű munkájának köszönhetően voltak lehetségesek. Ez az új esemény első volt a maga nemében, amely összehozta a közösség tagjait és az Egyesült Államok nyugati partján lévő partnereket. Köszönjük, LAS csapat!

Aludjon könnyebben az Éjjeli fénnyel

Az Éjjeli fény egy új funkció, amely a napszak szerint változtatja a kijelzők színét. Esténként a képernyő színének melegebbé tételével segíthet megelőzni az álmatlanságot és a szem megerőltetését.

Az új funkció a kijelző beállításaiban engedélyezhető. A képernyő színe a földrajzi helyének napkelte/napnyugta idejét követi, de beállítható egyéni ütemezés szerint is. A felső sáv jelzi, amikor a funkció aktív, és a rendszermenü lehetővé teszi az átmeneti letiltását.

Az Éjjeli fény X11-gyel és Wayland alatt is működik.

Átalakított beállítások

A Beállítások alkalmazás három területén találkozhatunk a kinézet változásával a GNOME 3.24-ben. Ez az Online fiókokat, a Nyomtatókat és a Felhasználókat tartalmazza. Minden esetben a felhasználói felület került finomításra és továbbfejlesztésre a meglévő funkcionalitás csökkentése nélkül.

A nyomtatóbeállítások mostantól ránézésre jobb áttekintőt nyújt az egyes nyomtatók helyének és tintaszintjének megjelenítésével anélkül, hogy beleásnánk magunkat a menübe. Az Online fiókok tisztább elrendezést kapott, és látványosabban jeleníti meg, hogy mely fiókok állíthatók be. A Felhasználók egy új „körhinta” váltót kapott, és összességében jobb elrendezésű lett.

Ezek a változások egy hosszútávú projekt részei a Beállítások alkalmazás frissítéséhez, amely a tervek szerint nagyobb fejlesztésekhez vezet majd a jövőben.

Új Receptek alkalmazás

A Receptek egy teljesen új alkalmazás a GNOME-hoz. Közösségi projektnek szánják, mert az alkalmazás a GNOME közösség tagjai által közzétett receptek gyűjteményét tartalmazza. A Recepteknek már most széleskörű funkcionalitása van, beleértve:

 • Saját receptek hozzáadása és szerkesztése
 • Bevásárlólisták exportálása és nyomtatása
 • Mennyiségek módosítása az adagok száma alapján
 • Receptek megjelölése későbbi elkészítéshez, vagy azok hozzáadása a kedvencekhez
 • Jegyzetek hozzáadása a receptekhez
 • Kihangosítható főzési utasítások mód

Ha saját receptet szeretne közzétenni, akkor nézze meg a közreadási útmutatót.

Feljavított értesítési terület

Az értesítési terület is számos javítást kapott a 3.24-gyel. Az értesítések listája egyszerűbb, letisztultabb elrendezésű lett, amely könnyebbé teszi a korábbi értesítések olvasását. Sok egyéb értesítéssel kapcsolatos hiba is javításra került ezen munka részeként az értesítéskezelés egyszerűsítése érdekében.

Az időjárási információk is integrálva lettek az értesítési területbe. Ez jeleníti meg a napi előrejelzés egyszerű összegzését ahhoz a helyhez, amely az Időjárás alkalmazásban be van állítva (ez követheti az aktuális földrajzi helyét, vagy beállítható kézzel is egy adott helyre).

Továbbfejlesztett webböngésző

A Web, a GNOME böngészője számos továbbfejlesztést kapott a GNOME 3.24-ben. Számos jelentős megjelenési javítás teszi egyszerűbbé az alkalmazás használatát: az új címsáv megoldja az előző felület számos használati problémáját, és új előugró ablak jeleníti meg a nyitott lapok listáját, megkönnyítve a navigációt, amikor sok nyitott lapja van.

A könyvjelzők használata is átdolgozásra került egy új, egyszerű, egykattintásos felülettel az oldalak könyvjelzőzéséhez, egy könyvjelző előugró ablakkal a könyvjelzők gyors eléréséhez, és új felülettel a könyvjelzők egyszerű rendszerezéséhez.

A 3.24 számos adatvédelmi fejlesztést is tartalmaz:

 • Egy új, kiemelkedőbb figyelmeztetés biztosítja, hogy felismerje a nem biztonságos jelszómezőket.
 • A böngészési tevékenység követése ellen további védelem került hozzáadásra az EasyPrivacy használatával.
 • Az új személyes adatok párbeszédablak lehetővé teszi a követési adatok megtekintését és törlését, beleértve a HTML helyi- és munkamenet-tárolóit, az IndexedDB és a WebSQL használatát. Ez hasonlít a sütikhez, de sokkal hatékonyabb, és más böngészők nem teszik lehetővé ezek megtekintését és törlését. A személyes adatok párbeszédablak lehetővé teszi a lemez gyorsítótárának, a memória gyorsítótárának és a kapcsolat nélküli webalkalmazások gyorsítótárának törlését is.

Végezetül a Web legfrissebb verzióját továbbfejlesztették az űrlapok felismerésének terén, lehetővé téve a jelszavak mentését több weboldalon is.

Jobb fényképáttekintés

A Fényképek mostantól sokkal jobb áttekintést biztosít a képeiről. A bélyegképek nagyobbak, és átméreteződnek az elérhető hely kitöltése érdekében. Továbbfejlesztésük eredményeként immár jobb minőségűek és mindig naprakészek.

Az egyéb fejlesztések a következők:

 • Új expozíciós és fekete szín szerkesztő eszközök.
 • A Fényképek mostantól értesítést jelenít meg, ha az általa használt online fiókok bármelyike odafigyelést igényel.
 • A GPS helyzeti információk mostantól láthatók azoknál a fényképeknél, amelyek rendelkeznek ilyennel.

Továbbfejlesztett IRC-kliens

A Polari, a GNOME IRC-kliense is nagyszámú továbbfejlesztést tartalmaz a 3.24-ben. A felhasználók nevére kattintva mostantól egy hasznos előugró ablakot jelenít meg, amely lehetővé teszi személyes beszélgetés indítását, vagy értesítés kérését, amikor egy kilépett felhasználó ismét elérhető lesz.

Az egyéb fejlesztések közé tartozik az alkalmazás nyitott ablak nélkül a háttérben való futtatása, a helyesírás-ellenőrzés, és az elérhető szobák listája a szobához csatlakozás párbeszédablakban.

Játsszon több játékkal

A Játékok egy személyes játékközpont: saját hely a játékgyűjteményének böngészéséhez és a játékhoz. Lehetővé teszi különféle retro játékok játszását, beleértve a következőket:

 • Rajongói készítésű játékok a Neo-Geo Pocket és NES rendszerekhez, néhány közülük a pdroms.de oldalról szerezhető be.
 • SNES, Game Boy és Game Boy Color egy olyan kiegészítő használatával mint a Retrode.
 • PlayStation játékok, amelyek az eredeti CD-kről másolhatók át.

A Játékok nagyon sok felületi javítást kapott a 3.24-gyel, mint például a továbbfejlesztett visszajelzés a játékok betöltésekor, jobb ablakkezelés, és hasznosabb hibaüzenetek. Megkapta a Libretro játékok lejátszásának képességét is.

Nagyobb, fényesebb ikonok

A GNOME nagy felbontású ikonjai még nagyobbak lettek a 3.24-ben, megduplázva a 256×256 képpontos méretet 512×512 képpontra. Ez azt jelenti, hogy ezek az ikonok részletesebbek a magas képpontsűrűségű kijelzőkön.

A legtöbb eszköz-, fájltípus- és alkalmazásikon megjelenési stílusa szintén feljavításra került új, korszerűbb megjelenéssel. A túlzó ferde levágások és árnyékolások eltávolításra kerültek, és a fényerő általában növelve lett, ezzel megnyerőbb megjelenést eredményezve. Az összes dokumentum- és mappaikon, számos alkalmazásikonnal együtt frissítve lett.

Wacom rajztábla fejlesztések

A GNOME Wacom rajztábla támogatása jelentősen fejlődik a 3.24-ben. A legfontosabb, hogy a Wacom beállítások és rajztáblakezelés mostantól kompatibilis a Wayland alrendszerrel, amely azt jelenti, hogy a Wacom felhasználóknak többé nincs mentségük arra, hogy miért nem váltanak X11-ről.

Az íróvessző beállítása is továbbfejlesztésre került: az íróvessző mostantól a táblától függetlenül állítható be, lehetővé téve a rajztáblák közti áthelyezéseket és ugyanazon beállítások megtartását. Az íróvessző beállítható előbeállítások használatával is a különböző eszközökhöz.

Végezetül az alkalmazások mostantól meghatározhatják a rajztáblaműveletek műveleteit. Ezek az alkalmazások által meghatározott műveletek megjelennek a Wacom teljes képernyős rátéteiben.

És ez még nem minden…

Szokás szerint sok más egyéb kisebb fejlesztés is található ebben a GNOME kiadásban. Álljon itt néhány ezek közül:

 • A GNOME 3.24 olyan gépekhez is támogatást nyújt, amelyeknek két videokártyájuk van. Ha ilyen hardverrel rendelkezik, akkor kiválaszthatja, hogy mely GPU-t használja egy alkalmazás indításakor. A Beállítások is információt fog adni mindkét videokártyáról.
 • A Naptár új nézetet kapott egy hét egyszerre történő megjelenítéséhez. Ez a heti nézet lehetővé teszi a fogd és vidd műveletek használatát az események áthelyezéséhez.
 • A Szoftverek alkalmazás is átesett a látható finomhangolások és továbbfejlesztések további körén, beleértve az új ikonokat, amelyek azt jelzik, ha egy alkalmazás telepítve van, a felhasználói értékelések frissített megjelenítését, valamint annak megjelenítését a telepítési nézetben, hogy az egyes alkalmazások mennyi lemezterületet használnak fel.
 • A Fájlok mostantól könnyebbé és biztonságosabbá teszik a korlátozott fájlokkal és mappákkal való munkát. Ha valami olyasmit próbál tenni, ami további jogosultságokat igényel, akkor automatikusan kérni fogja egy jelszó megadását. Ez sokkal biztonságosabb módot biztosít a korlátozott fájlokkal és mappákkal való munkához az alkalmazás sudo vagy root használatával történő futtatásával szemben.
 • A Szoftverek Flatpak támogatása is továbbfejlesztésre került, amely a legutóbbi kiadásban került bevezetésre. Különösen a Flatpak alkalmazások frissítése lett sokkal simább. Az új Flatpak képességek támogatását is tartalmazza, mint például a futtatókörnyezet automatikus letöltését.
 • A GNOME tipográfia használata is fejlődött azáltal, hogy maximálisan kihasználja a Unicode lehetőségeit. Ezen változtatások nagy része apró, de összességében jobb megjelenést nyújt.
 • A Számológép is számos továbbfejlesztést kapott, beleértve a javított megjelenést, a gyorsbillentyűk ablakot, új változók és függvények előugró ablakokat, jobb hibakiemelést és javított komplexszám-kezelést.

100%-os magyar fordítás

Hammer Attilának, Kelemen Gábornak, Meskó Balázsnak és Úr Balázsnak köszönhetően a 3.24-es kiadás teljes felhasználói felületét sikerült a kiadás napjára honosítani. A fordítók nemcsak a programokat, hanem a kapcsolódó dokumentációk több mint felét is feldolgozták már, így a legnépszerűbb programok súgófájljai szintén magyar nyelven olvashatók.

További információk

A GNOME 3.24 sokat nyújt a fejlesztőknek is, és számos nyelvre van lefordítva
Újdonságok fejlesztők és rendszergazdák számára

Kategóriák: Informatika

Megfenyegették az Apple-t, hogy távolról letörlik az iPhone-okat, ha nem fizet váltságdíjat

HUP.hu - 2017, március 22 - 21:50

A magát csak "Turkish Crime Family"-nek hívó hackercsoport azzal fenyegette meg állítólag az Apple-t, hogy ha nem fizet váltságdíjat - Bitcoin-ban vagy Ethereum-ban -, akkor távolról letörlik (wipe) azokat az iPhone-okat, amelyeknek tulajdonosai iCloud és Apple email account-ját megszerezték. A fenyegetők azt állítják, hogy több mint 300 millió account adataihoz jutottak hozzá. Az Apple-nek vagy 75 000 ezer dollárt kellene fizetnie kriptovalutában vagy 100 000 dollár értékű iTunes ajándékkártyát kellene adnia az április 7-ig megszabott határidőig.

Hogy a fenyegetés valós vagy blöff? Jó eséllyel blöff. Hogy az Apple akként kezeli-e vagy sem? Részletek itt és itt.

Kategóriák: Informatika

Firebird 3.0.2 sub-release is available

FirebirdSQL.org - 2017, március 22 - 20:09
Kategóriák: Informatika

GNOME 3.24

HUP.hu - 2017, március 22 - 20:06

There we have it: 3.24 is out! Enjoy, everyone! https://t.co/QA150L7927

— GNOME (@gnome) March 22, 2017

Megjelent a GNOME 3.24-es kiadása. A bejelentés itt olvasható. Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

Android O fejlesztői előzetes

HUP.hu - 2017, március 22 - 11:55

Az Android Developer Blog-on Dave Burke tegnap bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az Android következő nagy verziójának, az Android O-nak első fejlesztői előzetese. Még nincs kész, még érkeznek bele új funkciók, még kell dolgozniuk a stabilitáson és a teljesítményen, de már bootol, így alkalmas arra, hogy az érdeklődők első benyomást szerezzenek róla.

A bejelentés elolvasható itt. A developer preview elérhető itt.

Kategóriák: Informatika

Oldalak

Theme by me