Jelenlegi hely

Hírolvasó

Ryan "icculus" Gordon új játékokat keres Linuxra való portolásra

HUP.hu - 2017, augusztus 21 - 19:12

Ok, Linux sleuths, bring me the names of developers we can nudge into a game port: https://t.co/lPiae5kfxS

— Ryan C. Gordon (@icculus) August 21, 2017

Ryan "icculus" Gordon - SDL2 karbantartó, számos számítógépes játék linuxos portjának elkészítője - arról írt, hogy szívesen venné, ha az olvasói olyan játékok fejlesztőinek figyelmébe ajánlanák, akik mindig is szerették volna portolni játékukat Linuxra, de sosem jutottak tovább ennél. Icculus felajánlotta, hogy portolná a játékaikat és - ami az egészben a legszebb - nem kérne érte fizetséget. A portolási munkát a Patreon támogatási platformon keresztül hozzá befolyó havi összegből (jelenleg ~ 900 dollár) valósítaná meg.

Részletek itt.

Kategóriák: Informatika

OpenBSD 6.2-BETA

HUP.hu - 2017, augusztus 21 - 18:33

OpenBSD kiadás hagyományosan évente kétszer érkezik: egyszer tavasszal és egyszer ősszel. Mi sem jelzi jobban az őszi kiadás közeledtét, mint hogy Theo de Raadt egyik friss commitje nyomán megjelent az "6.2-beta" megjegyzés:

CVSROOT: /cvs Module name: src Changes by: deraadt@cvs.openbsd.org 2017/08/20 10:56:43 Modified files: etc/root : root.mail share/mk : sys.mk sys/arch/macppc/stand/tbxidata: bsd.tbxi sys/conf : newvers.sh sys/sys : param.h Log message: crank to 6.2-beta

Kategóriák: Informatika

Következő nagy dobás: a hibrid felhő (X)

HUP.hu - 2017, augusztus 21 - 16:26

A virtualizációhoz fogható hatása van a nagyvállalati informatikára a hibrid felhős technológiák elterjedésének. A változás megkerülhetetlen, de egyelőre lassan közeledik, részben a fejlett menedzsment-eszközök hiánya miatt. Hiánypótlásra itt a Microsoft Operations Management Suite.

Ritkán érik igazán nagy paradigmaváltások a nagyvállalati informatikát, a legutolsó, tényleg forradalminak nevezhető ilyen hullám a virtualizáció betörése volt. Ez hatékonyabban kihasznált hardvereket, új eszközöket a magas rendelkezésre álláshoz, rugalmasan mozgatható számítási feladatokat, gyorsan kiosztható erőforrásokat hozott. Hasonló drámai átalakulást hoz a publikus felhő a nagyvállalati piacon, ahol sajátos keverékként, hibrid felhő formájában tör előre.

A hibrid cloud a meglévő enterprise adatközpontok és a publikus felhő legjobb tulajdonságainak ötvözését ígéri: a publikus infrastruktúra a költséghatékonyságot és a korlátlan skálázhatóságot, míg a privát felhő a meglévő (legacy) alkalmazások támogatását, az ismert, saját tűzfal mögötti működést adja a keverékhez. Az igazi hibrid megoldás pedig e két entitás között rugalmas átmenetet is képes biztosítani, így minden adat és számítási feladat ott foglalhat helyet, ahol az racionálisan indokolt.

Egy tipikus példa pont a Microsoft saját adatbázis-megoldása, az SQL Server 2016, amely a "Stretch Database" funkción keresztül beépített hibrid felhős támogatást biztosít. A Stretch Database segítségével egy helyben, saját szerveren futó adattábla egy részét a felhőbe tudjuk "kihúzni", megosztva az adatokat a saját adatközpont és a Microsoft Azure között. A fejlesztés kifejezetten az adatok rétegzését, vagyis a frissebb, sűrűn használt és a történeti, ritkán használt adatok szétválasztását célozza. Ez utóbbiakat hagyományosan cold storage-en tárolják a cégek, ennek kiváltására viszont a felhős tárolás is adja magát.

Törne előre a hibrid megközelítés

Ezt a lendületet azonban (legalábbis eddig) visszafogta, hogy a szélesebb ökoszisztéma, az üzemeltetői eszköztárak, a felügyeleti megoldások nem tudták lekezelni. A rendelkezésre álló eszközök tudása és az igények közötti szakadék ideig-óráig a szakemberek hősies helytállásával áthidalható, de a produktív munkavégzéshez hosszabb távon már váltani kell. A Microsoft is érzékelte, hogy érett ökoszisztéma nélkül a hibrid felhős koncepció sem fog látványos sikert aratni, nagyjából ennek köszönhető, hogy a cég feltűrte ingujját és letette az asztalra az Operations Management Suite (OMS) megoldáscsomagot.

Az OMS - ahogy a felvezetésből is kiderült - kimondottan a hibrid felhős menedzsmentjére született, ehhez kínál olyan fejlett eszköztárat, amellyel az igazán komplex infrastruktúrát üzemeltető szervezetek is ki tudnak nyitni a publikus felhős szolgáltatások (és nyilván a Microsoft Azure) irányába. A Microsoft ígérete szerint az OMS-szel minden adatközpont és minden felhő egységesen, egyetlen központi eszköztárral menedzselhető. És a cég a "minden" szót véresen komolyan is gondolja, az OMS képes irányítása alá vonni a privát és nyilvános felhős rendszereket, fizikai, virtualizált és konténeres entitásokkal.

Az OMS-szel ráadásul a Microsoft igyekezett elmozdulni a teljes beszállítófüggetlenség felé, így nem csak Windows Server és Azure támogatott, hanem Linux, VMware, OpenStack vagy akár Amazon Web Services menedzselése is. Ezeken pedig nem csak orkesztrációra, vagyis az elképzelt, lemodellezett infrastruktúra felállítására képes, hanem bele is lát az üzemelő adatközpont lelkébe, felügyeli és menedzseli a naplózást, a biztonsági státuszt (patch-menedzsmenttel együtt), és a rendelkezésre állást is. A megoldás része, hogy a naplózott adatok alapján képes proaktívan biztonságos és konfigurációs ajánlásokat is adni.

Az Operations Management Suite-et a Microsoft felkészítette a leggyakoribb hibrid felhős forgatókönyvek kezelésére, így például az OMS Availability segítségével biztonsági mentések kezelése integrált lehet a fiókirodák, a központi iroda, a saját adatközpont és az Azure között, beleértve a mentések állapotának ellenőrzését, a lemezterület-használatot és minden releváns paramétert. Az Azure Backup mellett ez tartalmazza az Azure Site Recoveryt is, amellyel a publikus felhő másodlagos disaster recovery (DR) adatközpontként használható - a helyben futó VM-ek, adatbázisok replikációja ide történik, a helyi adatközpont leállása esetén pedig itt működik tovább a nyújtott szolgáltatás a probléma elhárításáig - ezt az OMS szintén saját hatáskörben képes vezényelni.

Egy másik hasonló terület a konfiguráció-menedzsment, amit az OMS automatizációs eszköztára szolgál ki. Például a PowerShellben írt konfigurációk (DSC - Desired State Configuration) a teljes hibrid infrastruktúrán egyszerre frissíthetőek és kényszeríthetőek ki, azokról pedig tetszőleges jelentés is készíthető.

(A Microsoft Magyarország megbízásából készített anyag.)

Kategóriák: Informatika

Linus Torvalds: Linux 4.13-rc6

HUP.hu - 2017, augusztus 21 - 09:27

#lkml Linux 4.13-rc6 https://t.co/cvmj3z6LgK

— Linux Kernel Mail (@linuxlkml) August 20, 2017

9 órával ezelőtt Linus kiadta a 4.13-as kernel hatodik prepatchét tesztelésre. Mint írta, minden a tervek szerint halad és ha minden így marad, akkor a jövő heti -rc7 kiadásáról számított egy hét múlva megérkezhet a végleges 4.13-as kernel. Részletek a bejelentésben.

Kategóriák: Informatika

LineageOS - nyári felhasználói (igény)felmérés

HUP.hu - 2017, augusztus 21 - 08:58

A LineageOS csapat kíváncsi a felhasználók véleményére, visszajelzéseire. A visszajelzések segítenek nekik abban, hogy még jobban a felhasználói igényeknek megfelelően fejleszthessék a projektet. Éppen ezért egy nyári felmérést tettek közzé, amelyben a kérdések a projekt alkalmazásaival, infrastruktúrájával, a felhasználókkal való kapcsolattartással stb. kapcsolatosak.

Aki szeretne segíteni, visszajelezni, megteheti itt.

Kategóriák: Informatika

FreeBSD 10.4-BETA1

HUP.hu - 2017, augusztus 20 - 20:17

#FreeBSD 10.4-BETA1 Now Available. #HelpTest https://t.co/2GcQJHj0ym

— FreeBSD RE Team (@FreeBSD_RE) August 20, 2017

A FreeBSD Release Engineering Team bejelentette, hogy elérhető tesztelésre a FreeBSD 10.4 első béta kiadása. Telepítő lemezképfájlok elérhetők az alábbiakhoz: amd64 GENERIC, i386 GENERIC, ia64 GENERIC, powerpc GENERIC, powerpc64 GENERIC64, sparc64 GENERIC, armv6 CUBOX-HUMMINGBOARD, armv6 GUMSTIX, armv6 PANDABOARD

[ bejelentés ]

Kategóriák: Informatika

RETGUARD - Újabb exploit mitigációs technológia az OpenBSD-nél

HUP.hu - 2017, augusztus 20 - 11:16

RETGUARD, the OpenBSD next level in exploit mitigation, is about to debut https://t.co/RP36TwWd2s

— OpenBSD Journal (@openbsdjournal) August 19, 2017

Theo de Raadt tegnapi, openbsd-tech@ levlistára küldött levelében az OpenBSD legújabb exploit mitigációs techológiájáról, a RETGUARD-ról adott előzetest.

Kategóriák: Informatika

Szabad Szoftver Pályázat 2017 támogatott projektjei

HUP.hu - 2017, augusztus 20 - 11:12

A pályázat értékelését az FSF.hu Alapítvány lezárta. Minden pályázónak köszönjük a beadott anyagba fektetett munkát. Szokás szerint sok remek pályázat érkezett és szokás szerint jóval több volt az igény, mint a lehetőség. Hosszas értékelés, mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy 2017-ben az alábbi pályázatok kapnak támogatást:

 • Belákovics, Czémán, Czémán, Estók, Fukász:
  A CIRCLE cloud felhőmenedzser továbbfejlesztése
  Teljes támogatás
 • Gereöffy Árpád
  Intelligens spamszűrés neurális hálózatokkal
  Teljes támogatás
 • Informatika a látássérültekért Alapítvány:
  A BeLin (Beszélő Linux) 5.0. Információ és kommunikáció tananyagának elkészítése és többféle akadálymentes formátumban való előállítása
  Teljes támogatás
 • dr. Nagy Gábor
  LibreOffice alapok és az erre építő Pályázatok, szakdolgozatok és tudományos munkák a LibreOffice programmal
  Teljes támogatás
 • Nádasi Bálint
  Multiplatform jegyzet és emlékeztető alkalmazás fejlesztése
  Teljes támogatás
 • Varga Péter
  Vektorgrafika Neked – oktatóvideók készítése
  Teljes támogatás

Az eredeti pályázat kiírás itt olvasható el:
http://fsf.hu/2017/07/21/szabad-szoftver-palyazat-2017/

Kategóriák: Informatika

OxygenOS Open Beta 22/13 for the OnePlus 3/3T

HUP.hu - 2017, augusztus 20 - 10:00

A OnePlus Inc. részéről Adam Krisko bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az OxygenOS 22-es nyílt bétája OnePlus 3-ra és a 12-es nyílt bétája OnePlus 3T készülékek számára. Bennük:

Improvements:

 • Data usage tracking optimizations
  • The system is now better at tracking data usage
 • Expanded screenshot optimizations
 • OnePlus apps updates
  • App locker, FileManager, Weather, Note (shelf), Launcher, and OnePlus Push have all been updated

Bug Fixes:

 • Installation issues of some parallel apps
 • Screenshot issues on some parallel apps
  • Sometimes the expanded screenshot would fail on parallel apps
 • Weather widget sometimes won’t update
  • Weather widget in Shelf will now update properly
 • Font issue after changing system language
  • Sometimes the system font did not display properly after changing system language

Bejelentés: OxygenOS Open Beta 22/13 for the OnePlus 3/3T

Kategóriák: Informatika

Holnap érkezik az Android O

HUP.hu - 2017, augusztus 20 - 09:45

nah better version before> pic.twitter.com/wrfPBmacFo

— Exooc news (@exooc) August 19, 2017

A Google egy csillagászati eseményhez szinkronizálta a következő nagyobb Android verzió kiadását: 1918 óta először lesz megfigyelhető teljes napfogyatkozás az Egyesült Államokban úgy, hogy az az egész oszágot átszelő sávban látható lesz majd. Az eseményt nagy érdeklődés övezi, nem csoda hát, hogy megihlette a Google-t is. Az Android hivatalos weboldalán visszaszámláló méri a hátralevő időt az eseményig.

Evan Blass leaker szerint az "O" ez esetben "Oreo"-t jelent...

Kategóriák: Informatika

Firefox Focus - új privát böngésző iOS-re és Androidra

HUP.hu - 2017, augusztus 20 - 09:21

Firefox Focus – A new private browser for iOS and Android https://t.co/rNlAbhj1N3

— Hacker News (@newsycombinator) August 18, 2017

Ugyan volt már, de ismétlés a tudás anyja...

[ The Lightweight Browser: Firefox Focus Does Less, Which Is So Much More ]

Kategóriák: Informatika

Eszel húst?

HUP.hu - 2017, augusztus 20 - 09:08
Kategóriák: Informatika

Jaybird 3.0.2 released

FirebirdSQL.org - 2017, augusztus 19 - 12:30
Jaybird 3.0.2 released
Kategóriák: Informatika

Connector/Python 2.1

MySQL.com - 2017, augusztus 18 - 02:00
Connector/Python 2.1 (2.1.7 GA, published on Friday, 18 Aug 2017)
Kategóriák: Informatika

drupal 8.4.0-beta1

Drupal.org - 2017, augusztus 17 - 19:44
Release notes

This is a beta release for the next release of Drupal 8. Betas are good testing targets for developers and site builders who are comfortable reporting (and where possible, fixing) their own bugs. Beta releases are not recommended for non-technical users, nor for production websites. More information on beta releases.

This minor release provides new improvements and functionality without breaking backward compatibility (BC) for public APIs. There may be changes in internal APIs and experimental modules that require updates to contributed and custom modules and themes per Drupal core's backwards compatibility and experimental module policies.

For a full list of other API and feature additions included in the 8.4.0 beta compared to 8.3.x, see the 8.4.0-alpha1 release notes.

The following important issues have been resolved since 8.4.0-alpha1 (in addition to the numerous fixes listed at the end of this post).

Known issues

Drupal 8.4.0-alpha1 includes major version updates for two dependencies: Symfony 3.2 and jQuery 3. Both updates may introduce backwards compatibility issues for some sites or modules, so test carefully. For more information, see the "Third-party library updates" section of the 8.4.0-alpha1 release notes and the "Updated third-party libraries" section below.

Important fixes in this release

The following critical and major bug fixes resolve several problems that affected file usage tracking and translated content, prevented content creation in the Content Moderation module, affected user experience in multiple interfaces, and triggered race conditions in the Batch system, among others.

User and developer experience improvements

The following improvements have been added to this beta (in addition to those that were already included in 8.4.0-alpha1).

Experimental module improvements

This beta release includes several improvements for the experimental modules in 8.4.0-alpha1.

Migrate Workflows and Content Moderation

The Workflows and Content Moderation modules include numerous fixes since 8.4.0-alpha1. Workflows has now entered the release candidate phase. We expect that Workflows may be available as stable modules in Drupal 8.4.0 unless we identify serious bugs or architectural issues. Content Moderation remains beta stability, as we have identified a critical feature gap because there is no way to find moderated content that requires added views integration for Content Moderation as well as a feature addition to Views itself.

Settings Tray

The 8.4.0-beta release includes numerous Settings Tray fixes since 8.4.0-alpha1. Settings Tray remains at alpha stability but only three unresolved issues remain that block beta stability:

Settings Tray improvements since 8.4.0-alpha1 include:

Updated third-party libraries All changes since 8.4.0-alpha1 Download Size md5 hash drupal-8.4.0-beta1.tar.gz 12.72 MB 8df2388ddd79d63d4b506463c1e173f8 drupal-8.4.0-beta1.zip 21.17 MB 95dbf397cd2322fb7025a73225fcbc5d Last updated: 17 Aug 2017 at 17:49 UTCOfficial release from tag: 8.4.0-beta1Core compatibility: 8.xRelease type: Bug fixesNew featuresShort description: Betas are good testing targets for developers and site builders who are comfortable reporting (and where possible, fixing) their own bugs. Beta releases are not recommended for non-technical users, nor for production websites.Packaged Git sha1: 53841f08f1bec76af867f5c473b130913cb81eb4
Kategóriák: Informatika

Tim Cook - Mindannyiunknak ki kell állnunk a fehér felsőbbrendűség és a rasszista erőszak terrorja ellen

HUP.hu - 2017, augusztus 17 - 16:59

We’ve seen the terror of white supremacy & racist violence before. It's a moral issue - an affront to America. We must all stand against it

— Tim Cook (@tim_cook) August 14, 2017

A Charlottesville-i események kapcsán Tim Cook, az Apple vezérigazgatója szerda este levelet küldött az Apple összes dolgozójának, amelyben elítélte a rasszizmust és bejelentette, hogy 1-1 millió dollárt adományoz az Apple olyan szervezeteknek, amelyek a gyűlölet ellen harcolnak. Ezen kívül az Apple megszüntette három olyan weboldalnak az Apple Pay támogatását, amelyek nacionalista ruházatokat árusítanak. Ezzel a világ legértékesebb vállalata egyértelműen állást foglalt egy fontos kérdésben.

Kategóriák: Informatika

Hivatalosan bejelentették a Nokia 8-at

HUP.hu - 2017, augusztus 17 - 15:21

The Nokia 8 has been officially announced, here's everything you need to know! https://t.co/z45dmBL0Py pic.twitter.com/fOnUhMQMXJ

— XDA Developers (@xdadevelopers) August 17, 2017

Hivatalosan bejelentették a Nokia 8-at ...

... és itt van minden, amit tudni szeretnél róla.

Kategóriák: Informatika

IBM Research - SSD-n végrehajtott rowhammer-szerű támadással root jog szerezhető

HUP.hu - 2017, augusztus 17 - 15:09

Rowhammer-like attack on SSDs can provide root privileges to attacker https://t.co/nfYOnDUj4f

— Hacker News (@newsycombinator) August 16, 2017

Az zürichi IBM Research szakemberei - Anil Kurmus, Nikolas Ioannou, Matthias Neugschwandtner, Nikolaos Papandreou és Thomas Parnell - arra világítottak rá, hogy egy rowhammer-szerű támadással akát root jog is szerezhető (local privilege escalation). Videodemó:

Eret vágni azért nem kell azonnal, mert az még bizonyításra vár, hogy ext2, ext3 fájlrendszeren (plusz az UFS1 egyes verziói) kívül más fájlrendszeren (pl. ext4-en) egyáltalán működne-e és ha igen, milyen hatásfokkal e támadás:

5.1 Other filesystems

Although many parts of the attack described in Section 4 can be generalized, it remains dependent on filesystems using indirect blocks, such as ext3, ext2, and some versions of the Unix File System (UFS1). The ext4 filesystem uses extents (as NTFS does as well), essentially describing data blocks as a set of (starting file block, starting disk block, number of blocks) tuples. Although it is possible to have an “extent block” in ext4 (beyond 3 extents, ext4 starts storing extents in a new block outside of the inode, thereby starting a tree structure), we believe the attack would have a much lower probability of success because of the greater structure of extents (i.e., it is much less likely that a random corruption will not be caught by the ext4 parser: this is compounded by the fact that ext4 typically uses a block number space of 48 bits, instead of ext3’s 32 bits). Therefore, whether the attack would still be feasible for other filesystems remains to be seen.

További részletek: From random block corruption to privilege escalation: A filesystem attack vector for rowhammer-like attacks

Kategóriák: Informatika

Betör a programozóképzések piacára a Budapesti Metropolitan Egyetem (x)

HUP.hu - 2017, augusztus 17 - 14:04

Váltanál, de bizonytalan vagy a jövőt illetően? A 4 hónapos képzést elvégzőknek a METU junior szoftverfejlesztő állást garantál partnercégeik egyikénél. HTML5, CSS, JavaScript, Java, Spring, Node, Angular nyelvek és keretrendszerek. Gyere el nyílt napjaink egyikére! További részletek »

Kategóriák: Informatika

Oldalak

Theme by me